Zidni oslik u klaustru Franjevačkog samostana "Male braće",Dubrovnik

Franjevački samostan Male braće

Klaustar možemo sagledati banalno kao zatvoreni vrt ili kao najotvoreniji dio samostana, pokazuje osnovne principe života u samostanskoj zajednici. U tom meditativnom prostoru osjećamo zatvorenost prema vanjskom svijetu i otvorenost prema unutarnjem i duhovnom. Arhitektura samostana izvedena je snagom duha koji je simbol skladnost već 7 stoljeća. Početkom 18 stoljeća klaustar je oslikan prizorima iz života sv. Franje. Zidni oslici nalaze se u osamnaest od dvadeset luneta unutar lukova svoda, pet luneta na svakom zidu četverokutnog klaustra. Površina i visina svake lunete je različita što stvara dinamičnu perspektivu koja pridonosi ljepoti i klaustarskog prostora.

4/1/2014

Tijekom vremena oslici su doživjeli niz preslikavanja osobito u 19 st. Radovi na istraživanjima i sanaciji otkrili su neke nove prizore iz života sv Franje.

Tako prikaz na luneti 18. zauzima posebno mjesto unutar klaustra, s obzirom da ova luneta predstavlja sam kraj ophoda. Na njoj je ujedno i završna scena, alegorija smrti i prolaznosti koji se pojavljuje na prethodnim lunetama ovdje dobiva svoju konačnu formu. Smrt je vječna, život je prolazan. Umjetnik ovdje prikazuje igru putta s različitim simbolima prolaznosti odnosno smrti kao završetka igre. Prolaznost života zorno prikazuju dvije scene smještene lijevo i desno oko srednjevjekovnog sarkofaga obitelji Gozze (Gučetić). Putti se igraju balonima od sapunice, ispod je ruža sa koje padaju latice,  pokazuju na most koji vodi na "drugu stranu" zatvorenu knjigu, ugaslu svijeću i naravno klepsidru.  Prikazujući zaigranu djecu odabirom igračaka umjetnik nas podsjeća istovremeno i na kraj igre.  

PDF izvještaja za preuzimanje:
Klaustar "Male braće"